Transmisyon İmalat Çeliği

İmalat ve ıslah çeliklerine oda sıcaklığında bir veya birkaç kalıptan geçirilerek şekillendirme işlemi uygulanan çeliklere “Soğuk Çekme Çeliği” veya “Transmisyon Çeliği” adı verilmektedir. Soğuk çekme işlemiyle ısıl işleme gerek kalmadan malzemenin akma ve çekme mukavemetinin arttırılması amaçlanmaktadır. Sıcak haddelenmiş sacın sadece inceltilerek mekanik özelliklerinin geliştirilmesi gerektiğinde, çekme yerine oda sıcaklığında haddeleme uygulanmaktadır. Bu tip malzemeler soğuk haddelenmiş çelik olarak anılmaktadır.

Soğuk çekilmiş veya haddelenmiş bir malzemede, hassas bir yüzey gerekmiyorsa, malzeme yüzeyinin işlenmeden de kullanılması mümkün olmaktadır. Soğuk çekmenin bir diğer avantajı da talaşın kolay kırılabilmesini sağladığından işlenebilirliği arttırmasıdır. Çok yüksek oranlarda ezme uygulanması durumunda malzemeye yumuşatma tavlaması uygulanması gerekmektedir.

Transmisyon çelikleri olarak kullanılan kaliteler arasında St37-2, St44-2, St52-3, SAE 1008, SAE 1010, SAE 1018, vb. gibi kaliteler anılabilir. Bu malzemelerin soğuk çekilmiş durumları ticari olarak “transmisyon çeliği” olarak anılmaktadır. Transmisyon çelikleri düşük karbon içerikleri sayesinde yüksek kaynak kabiliyetine sahiptirler. Bu durumdan dolayı, kaynak işlemi uygulanan makine, otomotiv parçaları, miller, vb. gibi birçok parçada kullanımını kolaylaştığından tercih sebebi haline gelmektedir. Bunun yanında, talaş kırılmasında otomat çeliği seviyesinde performans göstermediğinden işlem süresi uzayabilmektedir. Tercih sebebi çoğunlukla otomat çeliklerine kıyasla ekonomik olmasından dolayıdır.

Transmisyon çelikleri, inşaat, makine imalatı, otomotiv, beyaz eşya ve hatta savunma sanayisi gibi birçok sektörde kullanım alanı bulmaktadır.